Ana Sayfa Vitrin Geç Kahvaltı Alışkanlığının Diyabet Riskini Yüzde 59 Artırdığı Keşfedildi

Geç Kahvaltı Alışkanlığının Diyabet Riskini Yüzde 59 Artırdığı Keşfedildi

Yedi yıl boyunca 100.000’den fazla katılımcının takip edildiği yeni bir araştırmada, sabah 9’dan sonra kahvaltı yapmanın tip 2 diyabet riskini yüzde 59 oranında artırdığı keşfedildi.

la Caixa Vakfı’nın desteklediği, kuruluş ISGlobal’ın da katıldığı çalışmanın sonucuna göre, sabah 9’dan sonra kahvaltı yapmak, sabah 8’den önce kahvaltı yapan kişilere göre tip 2 diyabete yakalanma riskini yüzde 59 artırıdığı kaydedildi. Çalışmada Fransız kohortunda 100.000’den fazla katılımcıyı takip edildi. Sonuçlar, sadece ne yediğimizi değil, aynı zamanda ne zaman yediğimizi de değiştirerek diyabet riskini azaltabileceğimizi gösteriyor.

Yemek Zamanlamasının Etkisi Tip 2 diyabet, sağlıksız beslenme, fiziksel hareketsizlik ve sigara içme gibi değiştirilebilir risk faktörleriyle ilişkilidir. Ancak başka bir faktör olan yemek yediğimiz saat de önemli olabilir.

ISGlobal araştırmacısı  Anna Palomar-Cros, “Öğün zamanlamasının sirkadiyen ritimlerin ve glikoz ve lipit kontrolünün düzenlenmesinde önemli bir rol oynadığını biliyoruz, ancak çok az çalışma yemek zamanlaması veya oruç tutma ile tip 2 diyabet arasındaki ilişkiyi araştırdı”

Çalışmada, ISGlobal’dan bir ekip, Fransız NutriNet-Santé kohortundan 103.312 yetişkin arasında yemek sıklığı ve zamanlaması ile tip 2 diyabet görülme sıklığı arasındaki ilişkiyi araştırmak üzere Fransa’daki INSERM ekibine katıldı.

Katılımcılar, birbirini takip etmeyen 3 günde 24 saatlik bir süre boyunca ne yediklerini ve içtiklerini ve yemeklerinin zamanlamasını içeren çevrimiçi diyet kayıtlarını doldurdular. Araştırma ekibi, takibin ilk iki yılındaki beslenme kayıtlarının ortalamasını aldı ve sonraki yıllarda (ortalama yedi yıl) katılımcıların sağlığını değerlendirdi.

Kahvaltı, Akşam Yemeği ve Diyabet İnsidansı Çalışma sırasında 963 yeni tip 2 diyabet vakası vardı. Sabah 9’dan sonra düzenli olarak kahvaltı yapan grupta hastalığa yakalanma riski, sabah 8’den önce kahvaltı yapanlara göre önemli ölçüde daha yüksekti.

Araştırma ekibi ayrıca 22.00 dan sonra geç akşam yemeğinin riski artırdığını, daha sık yemek yemenin ise (günde yaklaşık beş kez) daha düşük hastalık insidansı ile ilişkili olduğunu buldu. Aksine, uzun süreli oruç, yalnızca erken kahvaltı (sabah 8’den önce) ve erken akşam yemeği ile yapıldığında  daha faydalı olduğu belirtildi.

Krononütrisyon için Sonuçlar ve Çıkarımlar “Sonuçlarımız, ilk öğünün sabah 8’den önce ve son öğünün akşam 7’den önce olduğunu gösteriyor. ISGlobal araştırmacısı ve çalışmanın ortak yazarı Manolis Kogevinas, tip 2 diyabet görülme sıklığının azaltılmasına yardımcı olabileceğini belirtiyor. Aslında aynı ISGlobal ekibi, erken akşam yemeği ile daha düşük meme veya prostat kanseri riski arasındaki ilişkiye dair kanıtları zaten sunmuştu. Birlikte ele alındığında bu sonuçlar, tip 2 diyabeti ve diğer kronik hastalıkları önlemek için krononütrisyonun (yani diyet, sirkadiyen ritimler ve sağlık arasındaki ilişki) kullanımını pekiştirmektedir.

Associations of meal timing, number of eating occasions and night-time fasting duration with incidence of type 2 diabetes in the NutriNet-Santé cohort

Food intake plays a pivotal role in regulating circadian rhythms, which modulate glucose and lipid homeostasis. However, studies investigating the association of meal timing and type 2 diabetes (T2D) incidence are lacking. The objective of this study was to investigate the longitudinal associations of meal timing, number of eating occasions and night-time fasting duration with incidence of T2D.

In total, 103 312 adults [79% women, mean age at baseline = 42.7 (SD = 14.6)] from the NutriNet-Santé cohort (2009–21) were included. Participants’ meal timings and frequency were assessed using repeated 24-h dietary records and averaged from the first 2 years of follow-up (5.7 records/participant). Associations of meal timing, number of eating occasions and night-time fasting duration with incidence of T2D were assessed by using multivariable Cox proportional hazard models adjusted for known risk factors.

In this large prospective study, a later first meal was associated with a higher incidence of T2D. If confirmed in other large-scale studies, an early breakfast should be considered in preventing T2D