Ana Sayfa Tıp&Sağlık “Dünya Jinekolojik Onkoloji Farkındalık Ayı”

“Dünya Jinekolojik Onkoloji Farkındalık Ayı”

Prof. Dr. Gökhan Akbulut

DÜNYADA HER YIL 1,3 MİLYON KADIN JİNEKOLOJİK KANSERLERDEN ETKİLENİYOR 

  • Kanserle Dans Derneği “Dünya Jinekolojik Onkoloji Farkındalık Ayı” kapsamında İzmir’de düzenlediği etkinlikte jinekolojik kanser türleri, risk faktörleri ve erken tanı konusuna dikkat çekti. 
  • Dünyada her yıl 1,3 milyon kadının etkilendiği jinekolojik kanser türleri hakkında kamuoyunda farkındalık yaratmayı amaçlayan Kanserle Dans Derneği, bu yıl ENGAGE Teens işbirliği ile Tınaztepe Galen Hastanesi Başhekimi Genel Cerrah Prof. Dr. Gökhan Akbulut sözcülüğünde İzmir’de halka açık bir etkinlik gerçekleştirdi. 
  • Tüm dünyada “Jinekolojik Onkoloji Farkındalık Ayı” boyunca çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir. Bu kapsamda Türkiye’de Kanserle Dans Derneği liderliğinde gerçekleştirilen etkinlikte konuşan Prof. Dr. Gökhan Akbulut, tüm dünyada binlerce kadının jinekolojik kanserlerden dolayı hayatını kaybettiğine dikkat çekerek risk faktörleri ve bu alanda erken tanının önemine değindi. 

Türkiye’nin önde gelen hasta derneklerinden Kanserle Dans Derneği, “Dünya Jinekolojik Onkoloji Farkındalık Ayı” kapsamında jinekolojik kanser türleri ve erken tanının önemi konulu etkinliğini İzmir Tınaztepe Galen Hastanesi’nin koşulsuz desteği ve ENGAGE Teens işbirliğiyle gerçekleştirdi.

Farkındalık etkinliğinde “İzini Bırak” olarak adlandırılan bölümde İzmir Tınaztepe Galen Hastanesi Onkoloji Bölümü’nde seçilen bir duvara hastalar, doktorlar ve dernek üyeleri mor renkli el izini bıraktılar. Etkinlikdte ayrıca Afrika itim grubu Afrotürk tüm katılımcılarla gerçekleştirdiği interaktif gösteride hareketin sağlıklı bir yaşam ve kanserden uzak bir hayatın en önemli adımlarından birisi olduğunu aktardı. 

Hasta ve hasta yakınlarının katılımıyla gerçekleştirilen tam günlük etkinlikte farkındalık yaratmak amacıyla bir bilgilendirme semineri de düzenlendi. Seminerde konuşma yapan Prof. Dr. Gökhan Akbulut, jinekolojik kanserlerin her yıl dünya çapında 1,3 milyon kadını etkilediğini ve bu vakaların ölümle sonuçlanabileceğini söyledi. Dünyada en sık rastlanan jinekolojik kanser türlerinin; rahim, yumurtalık ve rahim ağzı kanseri olduğunu belirten Prof. Dr. Akbulut, gelişmekte olan ülkelerde rahim ağzı kanserine daha sık rastlandığını, gelişmiş ülkeler ve Türkiye’de ise rahim kanserinin en sık görülen kanser türü olduğuna dikkat çekti.

Jinekolojik kanserlerin tedavi yöntemlerinde, her hastanın tedavisinin farklılık göstermekte olduğunu ve tedavi kararında hastalığın yeri, evresi, hastanın yaşı ve diğer sağlık sorunları gibi birden fazla faktörün etkili olduğuna değinen Prof. Dr. Akbulut; “Jinekolojik kanserleri evre ve tipine göre farklılık göstermekle beraber genellikle ameliyat, tedavinin ilk basamağını oluşturmaktadır. Özellikle erken evre kanserlerde ameliyat ile hastalığın yaygınlığı anlaşılmakta, bazen ek tedavi gerektiren durumları işaret etmektedir.” dedi.

Kanserle Dans Derneği Başkan Yardımcısı Güzin Yıldırım toplantıda yaptığı açıklamada; aile öyküsü, yaş, yaşam stili, doğurganlık, sigara kullanımı, obezite ve sosyo-ekonomik faktörlerin kadınlarda görülen bu kanser türleri için en önemli risk faktörleri olduğunu ifade etti. Yıldırım yaptığı açıklamada “Dünya Jinekolojik Onkoloji Farkındalık Ayı” çerçevesinde gerçekleştirdiğimiz bu etkinlikte Kanserle Dans Derneği olarak temel amacımız, hastalarımızın ve yakınlarının doğru bilgiye ulaşmalarını sağlamak. Bunun yanısıra yeni tedavi yöntemlerinden haberdar olmalarını temin etmek ve elbette erken teşhisin önemine vurgu yapabilmek” dedi. Yıldırım “Farkındalık önemlidir, çünkü jinekolojik kanserlerin tedavisinde erken tanı en önemli unsurdur. Kadınların jinekologları ile muayenelerini düzenli olarak gerçekleştirmeleri ve hekimleri ile açık iletişimde olmaları çok değerli.  Görünüşte küçük sayılan semptomlar bile doğru teşhise yardımcı olabilmektedir.” dedi.

Bu gibi farkındalık çalışmaları ile erken tanının önemine vurgu yapılmasının ENGAGE tarafından da desteklendiği ve farkındalık çalışmalarının tüm dünyada aktif bir şekilde yapılması yoluyla erken teşhise dikkat çekilebileceğini kaydeden ENGAGE Teens Türkiye Temsilcisi Defne Akbulut, genç yaşlarda HPV aşısının tamamlanması ve ilerleyen zamanlarda jinekolojik taramaların aksatılmaması  gerektiğini vurguladı. 

Toplantının sonunda yaptığı konuşmada toplumumuzda kadınlarda jinekolojik kanserlerin farkındalığının artırılmasının ve tüm jinekolojik kanser semptomları hakkında daha fazla bilgi sahibi olmasının çok değerli olduğunu vurgulayan Kanserle Dans Derneği Başkan Yardımcısı Güzin Yıldırım; “Bu projenin gerçekleşmesinde işbirliği yaptığımız ENGAGE Teens Türkiye Temsilcisi Defne Akbulut’a , her zaman yanımızda olan değerli hekimimiz Prof. Dr. Gökhan Akbulut’a ve projenin hayata geçirilmesine verdiği koşulsuz destek ile katkı sağlayan İzmir Tınaztepe Galen Hastanesi’ne bir kez daha en içten teşekkürlerimizi iletmek isteriz.” dedi.