Ana Sayfa Tıp&Sağlık Bizi kanser pandemisi mi bekliyor?

Bizi kanser pandemisi mi bekliyor?

Covid-19 pandemisi kanser taramalarını aksatma ve hastaların tedaviye erişiminde zorluklar yaşatmıştı. Kanser vakalarının pandeminin gevşeyen sürecinde teşhislerinin artması sürpriz değil fakat gelecekte bir kanser pandemisi ile karşılaşmamız olası mı?

Olumsuz çevre koşullarının artması, sağlıklı gıda sorunun artması, hekime ve tetkiklere erişimin artması yanında yaşam sürelerinin artması ile ne gibi bir tablo oluşacak göreceğiz!

Bu konuda uyarılar gelmeye başladı:

‘Gelecekte kanser pandemisi olacak’ sputniknews

Türk Cerrahi Derneği Başkanı Prof. Dr. Ahmet Serdar Karaca, onkolojik hastalıkların tüm dünyada artış gösterdiğini belirterek, “2007 ile 2010’lu yıllara baktığımızda, Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre kalp ve damar hastalıkları ölümlerde birinci sıradaydı. 2017 yılına geldiğimizde artık onkolojik hastalıklar yani kanser, maalesef dünyada bir numaralı ölüm sebebi oldu. Hatta trend bu şekilde ilerlerse biz Covid-19 pandemisinden çıktık ama kanser pandemisinden bahsetmek mümkün hale gelebilir. İstatistiklere baktığımızda görüyoruz ki, 2030 yılına geldiğimizde kanser maalesef 4 kat artacak. Dolayısıyla kanser hastalığıyla ilgili önlemleri bugünden almamız lazım. Erken tanı, tarama ve tedavi yöntemlerinde iyileşme gerekiyor. Dolayısıyla kanser önümüzdeki 10 yılda hayatımızda çok büyük rol oynayacak” dedi.

‘Önlem alınmazsa Avrupa’da, gelecek 10 yılda kanser salgını olabilir’ cumhuriyet

Hacettepe Üniversitesi’nden Prof. Dr. Tezer Kutluk’un da aralarında bulunduğu kanser konusunda uluslararası uzmanlardan oluşan bir komisyon, Kovid-19 salgını sırasında kanser araştırmalarının, kanserin erken teşhisinin ve kemoterapi gibi tedavilerin geri plana itilmesiyle Avrupa’da gelecek 10 yılda adeta bir kanser salgını yaşanacağını konusunda uyardı.

Yeni araştırmalara göre, genç erişkinlerde kanser riski endişe verici bir oranda artıyor ve her yeni nesilde artmaya devam etmesi bekleniyor.

-Yeni bir gözden geçirme, sekizi sindirim sistemiyle ilgili olmak üzere 14 farklı kanserin 50 yaşın altındaki kişilerde görülme sıklığının arttığını ortaya koyuyor.

-En olası suçlular, batılı bir diyetin yayılması ve giderek daha yerleşik bir yaşam tarzı yaşayan insanlardır.

Nature Review: Clinical Oncology’de yayınlanan ve küresel olarak erken başlangıçlı kanser insidansındaki değişikliklere odaklanan bir araştırma , 1990’lardan beri 50 yaşın altındakiler arasında meme, kolon, yemek borusu dahil olmak üzere birçok kanser türünde önemli bir artış olduğunu ortaya koydu. , böbrek, karaciğer ve pankreas kanseri.

Is early-onset cancer an emerging global epidemic? Current evidence and future implications / Nature

Kanıtlar, erken yaşam ve genç erişkinlik döneminde risk faktörüne maruz kalmanın etiyolojik bir rolü olduğunu öne sürüyor, ancak bireysel maruziyetlerin spesifik etkileri büyük ölçüde bilinmiyor.

Gerçekten de uzmanlar, kanserin yalnızca orta yaş ve üzerindekileri etkileyen bir hastalık olarak görülmemesi gerektiğini ve kanseri önlemenin sanıldığından çok daha genç yaşta başlaması gerekebilecek bir çaba olduğunu söylüyor.

Kanser oranları neden artıyor? Cancer Research UK

Şimdiye kadar çoğu kanser için en büyük risk faktörü basitçe yaşlanmaktır . Birleşik Krallık’ta kanser teşhisi konan tüm insanların dörtte üçünden fazlası 60 yaş ve üzerindedir.

Ve bunun nedeni, kanserin genlerimizin bir hastalığı olmasıdır – hücrelerimizin içindeki tüm mikroskobik makinelerin talimatlarını tutan DNA kodu parçaları. Zamanla bu kodda hatalar birikir – bilim adamları artık bunların kanserin DNA’sına damgasını vurduğunu görebilirler . Ve bir hücrenin kanserli olma yolculuğunu başlatabilecek olan da bu hatalardır.

Ne kadar uzun yaşarsak, hataların oluşması için o kadar fazla zamanımız olur. Ve böylece, zaman geçtikçe, genlerimizde bu kusurlardan daha fazla biriktikçe, kansere yakalanma riskimiz artar.