Ana Sayfa Tıp&Sağlık Bilim İnsanları, Hücreleri Kalsiyumla Doldurarak Kanseri Öldürecek Bir Yöntem Geliştirdi

Bilim İnsanları, Hücreleri Kalsiyumla Doldurarak Kanseri Öldürecek Bir Yöntem Geliştirdi

Yeni İlaç, Kanser Hücrelerini Boğarak Öldüren “Kalsiyum Fırtınasını” Tetikliyor

Bir şey ne kadar önemli olursa olsun, her şeyin fazlası sizin için kötüdür. Bilim insanları şimdi bu prensibi, kalsiyumun birikmesine ve tümörün ölümüne neden olan yeni bir ilaçla kanseri öldürmek için uygulamaya koydu.

Photo-Controlled Calcium Overload from Endogenous Sources for Tumor Therapy

Kalsiyum iyonları biyolojik hücrelerdeki önemli habercilerdir ve enerji üreten mitokondrinin işleyişini sürdürmede önemli bir rol oynar. Tam olarak doğru dengeyi korumak için hassas tetikleyicilerle açılıp kapanan kanallar aracılığıyla hücrelere girip çıkıyorlar. Çok fazla kalsiyum varsa hücre boğulabilir.

Güney Kore ve Çin’deki bilim insanları, talep üzerine hücrelerin içinde “kalsiyum fırtınası” oluşturabilen bir ilaç geliştirdiler ve bunun kanserle savaşmak için nasıl kullanılacağını gösterdiler.

İlaç, indosiyanin yeşili adı verilen bir boya içeren silika nanopartiküllerinden oluşuyor. Tümörler silikayı tanır ve nanopartikülleri hedef hücrelerin içine taşır ve oraya vardığında boya yakın kızılötesi ışıkla etkinleştirilir. Bu, iki yönlü bir saldırıyı başlatır:

İlk olarak, hücrenin dış zarında bir kalsiyum kanalını açan reaktif oksijen türleri (ROS) adı verilen moleküller üretir. Aynı zamanda ısınır ve bu da hücre içindeki kalsiyum depolayan organelin kapaklarını açmasına neden olur.

Tekniğin, bir tabaktaki insan kanser hücreleri üzerinde yapılan laboratuvar deneylerinde etkili olduğu kanıtlandı. Bunu, ilacın tümörlerde biriktiğini gösteren fare testleri izledi.

Araştırmacılar bunun üzerine yakın kızılötesi ışık tuttuklarında ilaç işe yaradı ve birkaç gün sonra fareleri tümörden arındırdı.

Bunun insanlarda denenebilmesi için daha yapılacak çok iş olsa da ekip, iyon kanallarını aktive eden temel mekanizmanın bir dizi potansiyel tedavi için araştırılabileceğini kaydedildi.