Ana Sayfa Tıp&Sağlık Bilim İnsanları Deri Hücreleri Kullanarak, 3 Boyutlu El Derisi Üretti

Bilim İnsanları Deri Hücreleri Kullanarak, 3 Boyutlu El Derisi Üretti

Kolombiya Üniversitesi’nden Doç. Dr. Hasan Erbil Abacı ve ekibi tarafından 3 boyutlu bir el derisi üretildi. Fibroblast, kolajen ve keratinosit  deri hücreleri yardımıyla üretilen biyolojik deri sayesinde, özellikle yanık tedavilerinde operasyonların süresi kısaltılarak, estetik uyum arttırılabilir.  / Oğuz Sezgin-Gerçek Bilim

Normalde bu biyosentetik deri hücreleri düz yapraklar halinde üretiliyordu. Fakat bu parçalar eller,parmaklar gibi kıvrımlı bölgelerde tam uyum sağlamadığından, çok parçalı ekler halinde zorlu bir işçilikle adapte ediliyordu.

Bilim insanlarının geliştirdiği yeni 3 boyutlu biyosentetik deri sayesinde, kıvrımlı ve eğimli vücut bölgelerinde bu hücreler aynı elbise gibi giydirilebilir. Doç. Hasan Erbil Abaci ve ekibi 3 boyutlu bir deri parçası üretmek için, öncelikle gerçek boyutlardaki bir parçanın, 3 boyutlu taramasını yaptı ve üretim aşamasın 3 boyutlu yazıcıdan faydalandı. Modelin dışında cilt fibroblast hücreleri(ciltte dokuları bağlıyor), kollajen(cildin şeklini almasını sağlıyor) ve keratinosit hücreleri(cildin dış tabakasını sağlıyor) üretildi. Modelin içi ise, dış kısımda bulunan hücreleri besleyen büyüme ortamı ile perfüze edildi. Bu hücreler gerçek deri içinde bir kez ürediğinde, modelin üstündeki deri kaldırıldığında 3 boyutlu tek bir parça olarak çıkarılarak istenilen bölgeye nakledilebilir. Tüm bu işlem 3 hafta kadar sürüyor, yani düz yaprakların üretim süresiyle nerdeyse aynı sürede. Yapılan laboratuvar deneylerinde üretilen 3D insan cilt hücreleri farelerin arka ayaklarına başarıyla nakledildi. Bu ameliyat sadece 10 dk sürdü ve 4 hafta içinde fare cildine tümüyle entegre oldu. Ayrıca üretilen bu tek parça greftlerin çok parçalı yamalara göre, mekanik açıdan daha güçlü olduğu bulundu. Daha fazla araştırma yapılması gerekse de bu sayede yüz nakilleri gibi nakillerde hastaların kendi hücrelerinden üretilen deriler, kullanılarak hastalara uyumlu nakiller yapılabilir.

“Üç boyutlu cilt yapılarının naklini, biyolojik giydirme gibi kullanmanın bir çok avantajı olabilir. Böylece atılan dikişler sayısı azaltılırken, ameliyatların süresi kısaltılabilir ve estetik açıdan faydaları olabilir,” diyor Doç. Dr. Hasan Erbil Abacı.

Araştırma Science Advances dergisinde yayınlandı. Doç. Dr. Hasan Erbil Abacı ve ekibini çalışmasından dolayı kutlarız.

Kaynaklar: Columbia University Irving Medical Center, EurekAlert

https://www.gercekbilim.com/bilim-insanlari-deri-hucreleri-kullanarak-3-boyutlu-el-derisi-uretti/ .