Ana Sayfa Manşet “Beyaz reform” beklentileri karşıladı mı?

“Beyaz reform” beklentileri karşıladı mı?

“Beyaz reform” sağlık çalışanlarının yaralarına merhem olur mu? Sağlık-Sen: Umut vadediyor ama uygulamayı görmeli; TTB: Talepleri ve beklentileri karşılamadı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın büyük umutlarla duyurusunu yaptığı yeni düzenleme hakkında farklı görüşler hakim. Yönetmeliğin uygulamaya geçirilmesi halinde olumlu olacağını savunanlar da düzenlemeyi yetersiz bulanlar da var

Mobbing, “aşırı” iş yükü, “düşük” ücret, malpraktis davaları gibi nedenlerle son yıllarda pek çok hekim yurtdışının yolunu tutarken, kamudan özele geçişler katlandı.

Devlet hastanelerindeki yoğunluk nedeniyle pek çok yerde randevu tarihi için aylarca beklenmesi de sistemin tıkandığının bir işareti olarak görüldü.

Hem hastaların hem de sağlık çalışanlarının sıkıntıları büyürken, uzun süredir beklenen düzenleme duyuruldu.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Resmi Gazete’de yayımlanan “Ek Ödeme Yönetmeliği”nin sağlık çalışanları için bir “reform” niteliğinde olduğunu söyledi.

“Biz buna ‘beyaz reform’ diyoruz” ifadesini kullanan Bakan Koca, “Yönetmeliğin teknik anlatımı sebebiyle anlaşılmayan noktaları anlatacağız. Önümüzdeki günlerde, ilçelerimizden başlayarak, sözleşmeli kadro yaygınlaştırılacak. Yeni uygulamada sözleşmeli doktorlar daha yüksek özlük haklarına sahip olacak. Asistanlar ayda en fazla 8 nöbet tutacak” demişti.

Bakan Koca sonraki günlerde bunun devamını getirdi. Bugün de yaptığı paylaşımda soru-cevap ile yeni yönetmeliğin sağlık çalışanları için neler getirdiğini izah etmeyi sürdürdü.

Sağlık çalışanlarına yapılan iyileştirmenin hangi oranda yansıyacağı, beklentileri karşılayıp karşılamayacağı ve bu durumun hekimler göçüne olası etkisi merak konusu oldu.

Independent Türkçe, Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan “beyaz reform”un çalışanların beklentilerini karşılamada yeterli olup olmadığını Sağlık-Sen ve Türk Tabipleri Birliği ile konuştu.

“Yeni sisteme fırsat tanınmalı, esas olan uygulamaya yansıması”

Sağlık-Sen Genel Başkanı Semih Durmuş’a göre yeni yönetmelik umut vadediyor ve bu sisteme bir şans tanıyıp görmek gerekiyor.

Eski sistemle kıyaslanmayacak kadar önemli adımların atıldığını savunan Durmuş, sağlık çalışanların güveni kırıldığından öncelikle bunun tesisinin şart olduğunu, sonrasında ise yönetmeliğin uygulamaya yansıması gerektiğini savundu.

“Çalışma barışını bozan, performansa bağlı bir sistem vardı. Bu da taban ücretlerinin çok düşük kalmasına neden olmuştu” diyen Semih Durmuş, alınan ücretlerde de uçurum olduğu gerekçesiyle sıkıntıların büyüdüğünü hatırlattı.

Hastanenin gelirine bağlı ödeme sistemini yıllardır eleştirdiklerini belirterek sistemin revize edilmesi gerektiğini öne süren Durmuş, “Şimdi hekimden hemşiresine tüm sağlık çalışanlarının, tabanın üzerinde ücret alması olası. Çalıştığı bölüme, kadro unvanına, hastanenin verimliliğine göre kriterler belirlendi, yeni ücretler alacaklar” yorumunu yaptı.

Sağlık-Sen Genel Başkanı Durmuş, hastanenin gelirine göre ödeme sisteminden vazgeçilerek, bir taban ücret belirlendiğini aktararak mahsuplaşma yapılmadan belirlenen ücret kalemi olan “teşvik ödeme sistemi”nin çok önemli olduğunu savundu.

Geçmişte mahsuplaşma yüzünden iyileştirmenin çalışanların cebine yansımadığını dile getiren Durmuş, şimdi herkese taban bir sabit ücret verildiğini aktardı.

Durmuş, Yeni sistemle birlikte gelen “taban ödeme sistemi”ne ilişkin ebe hemşire grubuna verilen 850 TL, genel idari, yardımcı ve teknik hizmetlere ise 350-400 TL’lik yansıma beklense de bu çalışanların bir kısmının düşük rakamları bile alamadığını hatırlattı.

“Şartlar hekimleri kamudan da ülkeden de gitmeye zorluyordu”

Bakanlık bu düzenlemeyi aralık ayında yapsa, sağlık sisteminin bu kadar yara almayıp bu “travma”ları yaşamayacağını da ileri süren Durmuş, sadece çalışanlar açısından değil, sistemin bütünüyle değerlendirip, sağlık hizmeti alan vatandaşlar tarafından da durumu değerlendirmek gerektiğini söyledi.

Yeni yönetmelik uygulanırsa, bunun hekimler göçüne karşı etki edebileceğini de savunan Durmuş, “Şartlar düzeltilirse hekimler kamuda kalmayı da Türkiye’de olmayı da ister. Şartlar onları ülkeden de kamudan da gitmeye zorluyordu. Bıçak kemiğe dayanmıştı, pandemiden sonra olumlu adım atılacağı beklentisi, hayal kırıklığıyla sonuçlanmıştı. Adımlar yetersizdi” yorumunu yaptı.

“Hekimleri kamuda tutmak için iş yükleri hafifletilmeli”

Hekimlerin ücretten çok daha büyük sorunlarının olduğunu savunan Durmuş, kimsenin günde 100 hasta bakmasının insani ya da sürdürülebilir olmadığını dile getirdi.

Sağlık-Sen Genel Başkanı Semih Durmuş, bakanlığın sivil toplum kuruluşlarıyla görüşmesinin ve aile hekimliğini verimli çalıştırarak yoğunluğun önüne geçecek bir sistem yürütmesinin şart olduğunu sözlerine ekledi.

“Beklentileri, talepleri ve kayıpları karşılamadı”

Türk Tabipleri Birliği (TTB) ise Sağlık-Sen’den farklı görüşte. Yapılan düzenlemenin büyük değişiklikler sağlamadığını öne süren TTB Genel Sekreteri Prof. Dr. Vedat Bulut, “Bu yönetmelik beklentileri, talepleri ve kayıpları karşılamadı” yorumunu yaptı.tamamı için kaynağa bknz

Bakan Koca: Bir süredir bitkisel hayatta olan performans sisteminin fişi çekildi