Ana Sayfa Ekonomi Bakan Ahmet Demircan: Yüzde 75’i yerli ilaç!

Bakan Ahmet Demircan: Yüzde 75’i yerli ilaç!

Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, sağlık çalışanlarının özlük haklarından yerli ilaç üretimine, “acil”lerdeki yoğunluklardan bakanlığın yeni projesi “Sağlık Market’e kadar Millî Gazete’ye önemli açıklamalarda bulundu.

Sağlık sektörünün sadece bir kesimi değil, bütün olarak her kesimi kapsadığını ve ilgilendirdiğini belirten Demircan, sağlık hizmetini, 7/24 stop etme şansı olmayan bir araca benzetti. Sağlıkta herhangi bir arıza veya aksaklık durumunda bile stop etmeden tamir edilmesi gerektiğini vurgulayan Demircan, bakanlığa bağlı 880 olmak üzere özel sektör ve üniversitelerle birlikte toplamda bin 500’ün üzerinde hastane bulunduğunu da hatırlattı.

ACİLLERDE ‘AKILLI KAMERA’ DÖNEMİ!

Hastanelerin acil bölümlerindeki yoğunluğa anında müdahale etmek için ‘akıllı kamera’ şeklinde bir sistem üzerinde çalıştıklarının altını çizen Demircan, “Acillerimizde normalde güvenlik kameralarımız var. Ama biz merkezden, buradan izleyebileceğimiz şekilde, bizi uyaracak akıllı kameralar kuracağız. Acilde yoğunluk başlayınca ‘Bu acilde yoğunluk başladı’ şeklinde bizi uyaran ve bizim de anında orayı görüp oradaki yetkilileri uyarabileceğimiz bir sistem bu. Bizim uyarımızdan sonra oradaki arkadaşlarımız tedbirlerini alacak veya ‘falan hastane daha uygun, oraya yönlendirin’ gibi anında çözüm üretecek ve müdahale edecek bir sistem bu. Çünkü aciller bizim için çok önemli, vatandaşlarımız yoğun olarak kullanıyor” dedi.

 

 

UZMAN HEKİM VE PRATİSYEN HEKİMLERDE CİDDİ AÇIĞIMIZ VAR

Türkiye ’nin OECD ülkeleri arasında kişi başına sağlığa en az harcama yapan ülkeler arasında olduğunu hatırlatan Bakan Demircan, “Kişi başı bin dolar civarında bir harcama yapıyoruz ama memnuniyet oranımız yüzde 75’lerde. Böyle bir memnuniyet oranı 5-6 binin üzerindeki rakamlarla ancak yakalanabilir. Ciddi personel açığımız olmasına rağmen biz bu düzeyi yakaladık. Hekim, uzman hekim ve pratisyen hekimlerde ciddi açığımız var. Hemen de kapatılacak bir konu da değil. Pratisyen hekim açığımızı önümüzdeki 5-6 yıl içerisinde çözeceğiz. Personel az, harcama az ama memnuniyet yüksek. Sağlık çalışanlarının büyük bir fedakârlığı var. Sağlık hizmeti veren personelimiz yoğun yük altındadır. Bu yükün hafifletilmesi ise sayının artırılmasına bağlıdır. Bununla ilgili de çalışmalarımız sürüyor” diye konuştu.

İLAÇLARIN YÜZDE 75’İ YERLİ!

Türkiye’nin geçtiğimiz yıl 25 milyar 300 milyon TL’lik ilaç tükettiğinin altını çizen Demircan, şöyle devam etti: “Fiyat bazında Türkiye’de tüketilen ilaçların yüzde 42’si yerli, yüzde 58’i ise yabancı. Ama kutu bazında yüzde 75’i yerli, yüzde 25 ise yabancı. Fiyat bazında yabancıların yüksek olması ise patentlerden kaynaklanan yüksek fiyat tarifeleri. Türkiye ilaç bile ihraç ediyor. Şu an Cezayir’de ilaç üreten şirketimiz var. Sağlık alanında iyi bir konumdayız. Başka ülkelerde açtığımız hastanelerle de dışarıya hizmet veriyoruz.”

HASTANELER ‘SAĞLIK MARKET’TEN İHTİYAÇLARINI KARŞILAYACAK!

Bakanlık olarak ‘Sağlık Market’ adında bir çalışmanın içerisinde olduklarını da aktaran Demircan, “Şu an Maliye Bakanlığı ve Devlet Malzeme Ofisi ile protokolü imzalama noktasındayız. Sağlık Market’le hedefimiz 880 tane hastanemizin ihtiyaçlarını tek elden halletmek. Hepsinin ayrı ayrı sözleşmeler, ihaleler ve alımlarla uğraşmaması için bizSağlık Bakanlığı olarak ihaleleri merkezden yapmak. Devlet Malzeme Ofisi ürünleri markete koysun. Benim başhekimim ihaleler uğraşacağına, sıkıntı yaşayacağına internete girsin, kendisine ayrılan kotadan alışverişini yapsın, PTT Kargo da alsın götürsün, teslim etsin. Şimdi belli ürünlerde başlayacak işleyişi bütün ürünlere kadar olacak” dedi.

İL MÜDÜRLERİ 15 ARALIK’A KADAR NETLEŞECEK

Sağlık Bakanlığı’nın değişen teşkilat yapısıyla ilgili de konuşan Demircan, yeni yapıya uygun atanacak il sağlık müdürlerinin 15 Aralık’a kadar netleşeceğini kaydetti. Yapılan istişareler sonucunda il müdürlerinden 2-3 kişi dışında hepsinin netleştiğini belirten Demircan, alt kadroların ise yüzde 50 oranında bittiğini ifade etti. Sağlık çalışanlarının özlük hakları ile ilgili de gerekli altyapı çalışmalarının yapıldığını hatırlatan Demircan, “Ocak’ta sağlık ile yasa paketimiz Meclis’e gelecek. Yıpranma payı, sağlıkta şiddet vs. hepsi ile ilgili çalışmalar yapıyoruz” diye konuştu.