Ana Sayfa Yapay Zeka & Teknoloji Atık Maskeler Kullanılarak Dayanıklı Beton Yapıldı

Atık Maskeler Kullanılarak Dayanıklı Beton Yapıldı

Pandemi döneminde inanılmaz bir artış gösteren tek kullanımlık kağıt maskeler gün geçtikçe büyük bir çöp yığınına dönüşüyor. Washington State Üniversitesi’nden bilim insanları, atık maske fiberlerini kullanarak beton dayanımının arttırılabileceğini gösterdi.

Daha önceki araştırmalarda küçük güçlendirici fiberlerin kullanılmasıyla betonun çatlamaya karşı daha dirençli olabileceğine dikkat çekilmişti. İşte bunu dikkate alan bilim insanları polipropilen ya da polyester kumaşlardan yapılan maskelerdeki fiberlerin kullanıp, kullanılamayacağını araştırdı. Oğuz Sezgin/Gerçek gündem

Araştırmacılar önce maskelerdeki metal burunlukları ve pamuk kulak lastiklerini çıkararak işe başladı. Sonrasında maske kumaşlarını 5 ile 30 mm uzunluğunda iplikçiklere(fiberlere) parçaladı. Sonra bu fiberler grafen oksit solüsyonuyla işleme tabi tutuldu. Bu çözelti yüzeyi kaplayarak ekstra yüzey alanı sağlayarak Portland çimento pastasında bağlanmaya yardımcı oluyor. Sonra bu çözeltiyi, bağlama ajanı olarak çimentoya %0,1 oranında ekledi. Fiberle güçlendirilmiş çimento kürleşmeden 1 ay sonra test edildiğinde normal Portland çimentoya göre, yarmada çekme dayanımına %47 daha dirençli olduğu gösterildi. Ayrıca fiber ilavesi basma dayanımında %3 kadar azalmaya neden oldu.

“Bu çalışma, kullanılmış maskeleri dönüştürmede emsal bir teknoloji olduğunu ortaya koyuyor,” diyor baş bilim insanı Prof. Xianming Shi.

Araştırma  Materials Letters dergisinde yayınlandı.

Geçen sene de Avustralya RMIT Üniversitesi’den araştırmacılar asfalt ve yol malzemelerini güçlendirmede maske fiberlerinin kullanılabileceğini göstermişti. Eğer maskeler bir şekilde geri dönüştürülebilirse ortada biriken çöpler yararlı malzemeler dönüştürülebilir.

Kaynak : Washington State University

https://www.gercekbilim.com/atik-maskeler-kullanilarak-beton-dayanimi-arttirildi/ .