Ana Sayfa Eczacılık “Arz Talebi Karşılamıyor”

“Arz Talebi Karşılamıyor”

Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) hastalarının kullandığı ilaçların eczanelerde bulunamaması nedeniyle mağduriyet yaşanıyor. Ankara Eczacı Odası Başkanı Cem Abbasoğlu ve TEİS Genel Başkanı Nurten Saydan ilaçlara ulaşım konusunda yaşanan probleme ve çözümüne yönelik ANKA Haber Ajansı’na değerlendirmelerde bulundu.

‘MAĞDUR YİNE VATANDAŞ’

Son dönemde özellikle dikkat eksikliği ve hiperaktivite tedavisinde kullanılan ilaçlarda çok ciddi sıkıntı yaşandığını vurgulayan Abbasoğlu, şunları söyledi:
“Bizler tedarik etmekte zorlanıyoruz. Vatandaşlarımız da eczane eczane gezip bu ilaçları bulmaya çalışıyor. Buradaki temel sorun, ülkemizde uygulanan fiyat politikası aslında. Bu ilaçların birçoğu yurt dışından ithal olarak geliyor ve şu an ilaçta uygulanan euro kuru ve bu fiyat kararnamesinden kaynaklı ilaç fiyatlarındaki düşük kur bu yokluğun temel sebebi. Burada tabi mağdur olan yine vatandaşlarımız, hastalarımız. Bizler eczacılar olarak hastalarımızla sürekli bu sebeple karşı karşıya geliyoruz. Amacımız onlara daha iyi bir şekilde hizmet vermek. İlaçlarını kendilerine sunmak ama özellikle bu dikkat eksikliği tedavisinde kullanılan ilaçlar genelde çocuk psikiyatri bölümlerinden yazılan ilaçlar ve vatandaşlar çocukları için bu ilaçları tedarik etmeye çalışıyor.

 

Abbasoğlu, “Fiyatlarımız çok düşük seviyede kaldığı için yurt dışından gelen ilaçlar belli bir sabit kur uygulaması yapıldığı için ülkemize sınırlı sayıda geliyor. Yani bu ilaçları ülkemize getiren ilaç firmaları tedarikte zorlanıyor. Arz talebi karşılamıyor yani böyle bir sıkıntı var. Bu noktada bizim her zaman söylediğimiz yerli ve milli ilaç politikasını geliştirmemiz gerekiyor.

TEİS Genel Başkanı Nurten Saydan da konuyu ilişkin açıklamasında şunları kaydetti:

“Bu ilaçlar renkli reçeteli ilaçlar olup uyarıcı ve konsantrasyon artırıcı etkileri bulunuyor. Yalnız son zamanlarda bu ilaçlarda tedarik sorunu yaşanıyor. Depolardan istediğimiz zaman bir iki tane geliyor dolayısıyla hastalara yetişmiyor.

İlaç kurunun güncel kurun çok altında kalması, özellikle ithal ilaçların tedarikinde sorunlara yol açıyor. Kritik ilaçların bulunması zorlaşıyor. Orta ve uzun vadede yenilikçi ilaçların Türkiye’ye gelmesini de olumsuz etkiliyor. Hatta firmaların bazıları ilaçlarını Türkiye piyasasından çekiyor.” tamamı için kaynağa bknz