Ana Sayfa Tıp&Sağlık Araştırmacılar, Meme Kanserini Parmak İzinden Tespit Edebilen Yeni Bir Test Geliştirdi

Araştırmacılar, Meme Kanserini Parmak İzinden Tespit Edebilen Yeni Bir Test Geliştirdi

Meme kanseri, yılda 2,3 milyon kadını etkileyen ve 600.000’den fazla kadının ölümüne neden olan küresel bir sağlık sorunudur. Mamografi (ve biyopsi) tarama ve teşhis için altın standarttır. Etkili olmasına rağmen bu test bireyleri radyasyona maruz bırakır, duyarlılığı ve özgüllüğü sınırlıdır ve orta ila şiddetli rahatsızlıklara neden olabilir. 

Non-invasive screening of breast cancer from fingertip smears—a proof of concept study

Sheffield Hallam Üniversitesi’nden bir bilim insanı ekibi, meme kanserini parmak izlerinden %98 doğrulukla tespit etmek için öncü, invaziv olmayan bir yöntemi başarıyla geliştirdi.

Araştırmacılar, Matris Destekli Lazer Desorpsiyon İyonizasyon Kütle Spektrometresi (MALDI MS) adı verilen teknolojinin, meme kanserinin tespiti için geliştirilmiş parmak izlerine uygulanabileceğini buldu. Teknoloji normalde doku kesitlerindeki ilaçları, farmasötikleri ve biyolojik molekülleri haritalamak için kullanılıyor.

Doncaster Royal Infirmary’nin Jasmine Göğüs Birimi’nden iyi huylu, erken veya metastatik meme kanseri olan kadınlardan oluşan bir grup toplandı ve her hastadan teşhis sırasında veya aktif tedavi sırasında parmak ucu smear’ları alındı. Daha sonra makine öğrenimi uygulandı ve doğru kanser kategorisini %97,8 doğrulukla tahmin etti.