Ana Sayfa İlaç Ambulansa ilaç yetiştirecek

Ambulansa ilaç yetiştirecek

Türkiye’de e-ticaret sektörü son 5 yılda arz cephesinde büyük hareketlilik yaşadı. Her yıl iki haneli büyüyen bu sektöre pek çok oyuncu girdi, geçtiğimiz yılın sonunda e-ticaret hacmi 17.5 milyar lira oldu.

Ürün geliştirme ve tüketiciye ulaşma alanında bu yenilikler olurken, ürünün tüketiciye ulaşmasında bazı aksaklıklar yaşanıyor. Artık bir markayı birden fazla sitede bulabiliyor, fiyatları karşılaştırabiliyor, gerçekçi olmayan indirimleri fark edebiliyoruz. İşte rekabet şimdi, ürünü hızlı ve tüketiciyi yormadan ulaştırmak noktasında başlıyor. Çünkü şikâyet sitelerine bir göz atın, herkes aynı şeyden yakınıyor. “Ben evdeyken gelmişler, bulamadık diyerek gitmişler, üç günde teslim dediler 15 gündür haber yok” gibi. Bu yüzden şimdi, teslimat konusundaki yenilikleri izleyeceğimiz bir döneme giriyoruz.

YENİ POSTACILAR

İşte bu alandaki en büyük atak PTT’den geldi. Geçtiğimiz günlerde, drone teknolojisine 2018’de geçeceklerini açıklayan PTT Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Bozgeyik ile bu uygulamanın detaylarını konuştuk. PTT drone’lar ile teslimatta ciddi bir fark yaratacak. Bozgeyik çok ilginç başka ayrıntıları anlattı. Drone’lar öncelikle acil paketler için kullanılacak, örneğin köprü trafiğinde kalmış bir ambulansa ilaç ya da tıbbi cihaz yetiştirecek. Bununla ilgili Sağlık Bakanlığı ile ortak çalışmalar yapılıyor.

Bugüne kadar belki de hiç sorulmayan bir soru şu: Drone’lar nereye park ediyor, teslimatı nereye yapıyor. Öyle ya, kapıyı çalıp apartmanın içine giremeyeceğine göre? Bozgeyik’ten, işleyişteki detayları da öğrendik:

Bu çok yeni bir teknoloji. Aslına bakarsanız kentlerimizin jeolojik durumları, yerleşim durumları henüz uygun değil. Dünya için de bu böyle. İşte biz drone’ları öncelikle acil işlerde kullanacağız. Şöyle anlatayım. Diyelim ki İstanbul’dan adalara bir kargonun acilen gitmesi gerekiyor. Ya da pasaportun vize için uçağa yetişmesi gerekiyor. Tabii ki paket müşterinin eline drone ile ulaşmayacak. Mesela Beykoz’daki merkezimizden Büyükçekmece’ye drone ile gidip oradan da dağıtıcıya teslim edilecek. Oradan da dağıtıcı alıp sahibine ulaştıracak. Ve merkezlerimizde drone iniş-kalkışına uygun yerler oluşturuyoruz. Bütün bunları bilgisayar programıyla yöneteceğiz.” PTT drone üretimi için de kendisi çalışıyor. Uzun vadede bunların ihracatı da iş planları arasında. Bozgeyik, bu konuda üniversiteler ve TÜBİTAK ile çalıştıklarını anlattı. Drone teknolojisi çalışmalarında

Ulaştırma Bakanlığı ve Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ile de işbirliği yaptıklarını söyleyen Bozgeyik, “Yaklaşık 20 drone ile uygulamaya başlayacağız” dedi.

100 KARGOMAT İLE PİLOT UYGULAMA

Bir başka yenilik de ‘Kargomat’ denen paket teslim noktaları. Evinde ya da işyerinde hangi saatlerde olacağını önceden tahmin edemeyen müşteriler, paketlerinin teslimi için şehrin çeşitli noktalarına yerleştirilmiş kargomatları kullanabilecek. Cep telefonuna gelen şifreyi ATM benzeri ekrana girecek ve paketini alacak. Kenan Bozgeyik, bunun için testlerin tamamlandığını anlattı. Pilot uygulama Ankara’da başlıyor, 100 noktada kargomat kurulacak. Ankara’yı Türkiye’nin diğer şehirleri izleyecek.

ALİBABA’DAN 10 BİN PAKET

Bu sektördeki yeni gelişmelerden biri de Aras Kargo ile Alibaba arasında yapılan anlaşma. Aras Kargo, 15-40 gün olan teslimat süresini 5 güne indirebilecek. Günde 10 bin paketle ortaklık başlayacak. Genel Müdür Hikmet Nuri Bulduk e-ticaretin konvansiyonel ticaretin doğasını değiştirdiğini anlattı ve dedi ki “Müşteri hız ve takip istiyor. Bunlar için bedel ödemeye de hazır.” Bulduk, kargoculukta ‘devir kargo oranı’ denen adreste bulunamayıp geri giden paketler için de el terminallerini devreye sokacaklarını söyledi. Bulduk, “Kurye müşteriyi adreste bulamadığında el terminalinden devir tuşuna basacak, müşteri hizmetleri tüketiciyi arayarak ‘Neredesiniz?’ diye soracak ve paketi o adrese yönlendirilecek” dedi.