Ana Sayfa Eczacılık “Piyasada binin üzerinde ilaç yok”

“Piyasada binin üzerinde ilaç yok”

Her 4 ilaçtan biri bulunamıyor… Ankara Eczacı Odası Başkanı Ercanlı: Piyasada binin üzerinde ilaç yok

Mevcut durumun eczacıları da aşarak bir halk sağlığı sorununa dönüştüğünü öne süren Taner Ercanlı, önlem alınmazsa ilaç yokluğunun tehdit edici duruma gelebileceği uyarısı yapıyor

 

 

“İlaç yokluğu tolere edilebilen seviyenin çok üstünde”

Piyasadaki ilaç yokluğu da kritik bir sorun. Taner Ercanlı’ya göre bu durum, tolere edilebilen seviyenin çok üstünde.

Piyasada yüzde 25’lerin üzerinde ilaç yokluğunun söz konusu olduğunu savunan Taner Ercanlı, binin üzerinde ilaca ulaşılamadığı iddiasında bulundu. Bu ilaçlar arasında hormon ve tüp bebek tedavisinde kullanılanların yanı sıra çocuk şurupları, çocuk ve yetişkinlerdeki bazı antibiyotik grupları, pek çok ağrı kesici ve bir kısım tansiyon ilaçlarının da bulunduğunu belirten Ercanlı, ithal ilaçlarla ilgili yokluğun daha vahim bir hal alabileceğini dile getirdi.

“Bu bir toplum sağlığı, halk sağlığı sorunu”

Yurtdışı firmalarının yılı sonu kapanışında ithalatı kıstığı ya da durdurduğunu belirten Ercanlı, “Tedbir alınmazsa önümüzdeki aylarda ilaç yokluğu daha da artacak” şeklinde konuştu.

Ercanlı, “Bazı ilaçlar bugün var yarın yok. Halbuki olay eczacılık meselesinin üstünde. Bu bir halk sağlığı, toplum sağlığı sorunu” yorumunu yaparak birinci derece sağlık hizmetinin aksamasının neden olduğu tehlikeye dikkati çekti. tamamı için kaynağa bknz

TEB Başkanı Ecz.A. Üney “Eczanelerdeki ekonomik çıkmaza ‘Dur’ diyoruz. İlaç yokluğu son bulsun, vatandaş ilaca ulaşsın.”