Ana Sayfa Eczacılık İlaç noktasında dışa bağımlılık ülkemizin kaderi olamaz

İlaç noktasında dışa bağımlılık ülkemizin kaderi olamaz

Her yıl kur değişimine bağlı fiyat artışları söz konusu olduğunda ilaçlar, piyasadan çekiliyor ya da depolara – eczanelere sınırlı sayıda ulaştırılıyor. İlaçta kur değişiminin tek seferde yapılmasını doğru bulmuyoruz. Daha önce de ifade ettiğimiz gibi yaşanan sıkıntının ana kaynağının kur ayarlamasının yılda bir kez yapılması olduğunu düşünüyoruz ve bu ayarlamanın yıl içerisine yayılmasını, belirli periyotlarla fiyatlara yansıtılmasını doğru buluyoruz.

Kur değişimi sırasında yaşanan bu sorun gösterdi ki ilaç noktasında dışa bağımlılık ülkemizin kaderi olamaz. Kendi teknolojimize sahip olmak adına ülke olarak yatırımlar yapılmalı, projeler geliştirilmeli, ilaç konusunda yerli üretici desteklenmeli, teşvik edilmeli ve milli ilaç projesi hayata geçirilmeli. Yerli ilaçla beraber, yerli aşı çalışmalarının yapılması ve ülkemize ait yerli aşının üretilmesi de elzemdir.

Üzerinde yaşadığımız coğrafya, flora açısından muazzam bir çeşitliliğe sahip. Yeni moleküllerin ortaya çıkarılması, ülke ve dünya sağlığına sunulması adına Ar-Ge projelerine tam destek verilmeli ve bu çalışmalar sonucunda bulunan yeni moleküller ilaç noktasına evrilene kadar yapılacak teşviklerle her aşamasında  katkı sağlanmalı. Yerli ilaç konusunda ülke olarak üreticilere, araştırmacılara ve bilim insanlarına maddi manevi ve teknolojik imkânların hepsi sunulmalıdır.