Ana Sayfa Tıp&Sağlık Asef’den Sağlıkta Taşerona Tepki

Asef’den Sağlıkta Taşerona Tepki

Aile Sağlığı Elemanları Federasyonu (ASEF) Yönetim Kurulu Başkanı ve Edirne Aile Sağlığı Elemanları Derneği Başkanı Filiz Birtane, “Ulusal bir gazetede yayınlanan haberde Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonunun taşeron talebi kabul edilemez bir öneridir. Devlet tarafından taşeron olarak çalışanların kadroya alınması çalışmaları varken, AHEF’in taşeronlaşmayı savunması talihsiz bir açıklamadır” dedi.
ASEF federasyonu olarak Aile Hekimleri ile bir ekip olduklarını yönündeki düşüncelerini dile getiren ASEF Başkanı Birtane, “Sahadaki birçok Aile Hekiminin de bizim gibi düşündüğünü bilirken AHEF yönetiminin kabul edilmeyen bu düşüncesi ve böyle bir açıklama yapmasını Aile Sağlığı Elemanları Federasyonu olarak esefle kınıyoruz. Hasta sayısı düşük Aile Hekimliği birimlerinin Aile Sağlığı Çalışanı bulamamasının çözümü bu yol değildir. Bizler de aile geçindiren, çocuk okutan bireyleriz. Üstelik Aile sağlığı Çalışanı arkadaşlarımız arasında yalnız anne sayısı azımsanmayacak kadar çoktur. Sıfır nüfuslu birimlerde ödenen ücret geçim standartlarını sağlamaya yeterli olmamaktadır. Kaldı ki daha önce halk sağlığı kurumu tarafından dile getirilen sıfır nüfuslu birimlerde çalışan Aile Hekimi ve Aile sağlığı Çalışanına, Toplum Sağlığı Merkezinde çalışan Hekim, Ebe ve Hemşire maaşları ile eşit bir ödeme yapılması teklifi var iken, dile getirilen bu söylemle ne amaçlanmaktadır. Aile sağlığı Çalışanlarını taşeronlaştırmak yerine ücret politikalarında değişiklik yapılmalıdır. AHEF’in sunduğu raporda Aile Sağlığı Çalışanlarının sistemden çekilmesi ile eleman maliyeti düşecek açıklaması ,hekimlere sözleşmelerin tavan ücreti kadar ek ücret verilmesi talebi ile çelişmektedir” şeklinde konuştu.
Birtane, “Bu sistem içinde emek veren ama emeği görülmezden gelen, sömürülen Aile Sağlığı Çalışanları daha ne kadar yok sayılacaktır. Sistemin düzenli işlemeyişi ve hasta yoğunluğu nedeni ile artan iş yüküne rağmen büyük bir özveri ile yapılan mesleğimiz taşeronlaştırılarak maaşını ben ödüyorum ne istersem yapacaksın diyen düşüncedeki zihniyetlerin mobingine, keyfi uygulamalarına terk edilmek istenmektedir. Anlaşmazlıklar nedeni ile sürekli değişen personel ile sistemin düzenli ve güvenli sürdürülebilirliği nasıl mümkün olacaktır. AHEF sunduğu çalıştay da, kendi ücretlerini artırmanın yolunu Aile Sağlığı Çalışanlarını taşeronlaştırmakta aramaktadır. Laboratuvar ödeneğinin yüzde 50 sinin Aile hekimine aktarılmasını, Aile Sağlığı Çalışanları ödeneklerinin kendilerine verilmesini, kronik hastalık takiplerinin pozitif performans olarak ödenmesini talep ederken, kamu maliyetinin azalıp katkı sağlayacağını söylemesi gerçeklerle bağdaşmamaktadır” ifadelerine yer verdi.