Ana Sayfa
    Hakkımızda
    Sektör
    Özel Konuk
    Görüşler
    Makaleler
    Güncel Blog
    Duyurular
    İlaç Sektörü
    Basında Sağlık
    Ekonomi Gündemi
    Download
    İletişim
İçerik Gönder
Makale Gönder
Prospektüs
İlaç Firma Listesi
 
Görüşler // Formasyon Değişikliği Yaşanıyor

Adı Soyadı : Dr.Önder Sevdik
Firma/Kurum : İ.E.Ulagay-Menarini
Ünvanı : Genel Müdür
   

W-Türk İlaç sektörünün köklü ve büyüyen firması İ.E.&Menarini’nin Genel Müdür’ü olarak sizlerin bu dönem görüşleri önemli. Farklılıklarınız ile Türkiye’de teksiniz hem yerli hem uluslararasısınız, hem jenerik hem inovatif bir ilaç firması olarak güncel kriz dönemi için düşüncelerinizi alabilir miyim?

Ö.S.- Türk İaç sektörü özellikle son 6 yıldır zaten olağandışı gelişmeler yaşamakta, bu sebeple bugün yaşananlara “kriz” demek doğru olmaz! Tutar sabit fakat kutu hacminde büyüyen bir Pazar.

Bu şartlar altında organizasyonu geliştiren, başarılı yöneten  profesyoneller gerçek liderdir, şartlar liderlerin görülmesini sağlar.

Bugün önemli değil asıl öncesi önemli. Her konuda en iyisini yapacaksın, en farklısını yapacaksın ve en başarılı sonuç alanını yapacaksın ki bugün hafif sıyrıklarla öne fırlayarak ilerlemeye devam edeceksin!

Ağustos böceği misali hazırlıksız veya günlük yaşayanların sıkıntısı büyük olacaktır.
2007 yılında Genel Müdür olduğumda öncelikle Vizyon değişikliğini gerçekleştirdim ve bağlı alt stratejiler; mediko-marketing, İK , üretim yönetimi, IT , vb ortaya koyduk ve kararlılıkla uygulandı, sonucunda başarı geldi! İyi bir ekip kurdum ve ben başarıyı tek başıma değil ekibimle yakaladım.

Bu zor günlere adapte olacak, sizin ifade ettiğiniz “kriz”i fırsata çevirecek güçdeyiz.

W-Kısa bir sual; Sektör Batıyor mu?

Ö.S.-Batmaz, batamaz! Türkiye, ekonomik büyüklüğü, nüfus potansiyeli ve ilaç sektörü hacmi ile dünya sıralamasında ilk 15’dedir.

Formasyon değişikliği yaşanıyor ve bu doğal ve de ilk biz yaşamıyoruz. Fark ise sürecin daha hızlı olması ve bizlerin görüşlerinin yeterince karşılık bulmadığını ifade etmek isterim.

W-Geleceği nasıl görüyorsunuz?

Ö.S.-Biz geleceğe umut ve heyecan ile bakıyoruz.

Portföyümüzü geliştiriyoruz

Sahra yapımızı revize ediyoruz

Promosyon anlayışımızı değiştiriyoruz

Üretim hatlarımızı optimize ediyoruz

Kısaca tüm parametre ve paydaşlarımızla geleceğe hazırlanıyoruz.

Değişmeyen tek anlayışımız  “Vizyonumuz”dur!

Türk İlaç pazarı dünya trendi dışında idi. Şimdi dünya trendi ile paralel hale geldi. Dünya trendine bakan geleceğimizin de nasıl olacağını görür!

Türkiye gelecek vaad ediyor, dünya ilaç sektörünün buluştuğu CPhI organizasyonunda da bunu görüyoruz, Türkiye her yıl daha güçlü bu organizasyonda temsil edilmekte.

W-Bu “özgüven” ve “meydan okuyucu” ifadeleriniz sonrasında farklı mesajlarınızı da okuyucularımız ile paylaşır mısınız?

Ö.S.-
Devlet, stratejik saha olan ilaç sanayine, biz üreticilere daha yakın olmalı. Biz Türkiye’nin geleceğiyiz!

Önümüzde Hindistan, G.Kore, İrlanda hatta Çin örnekleri var. Sağlıkda Dönüşüm içinde ilaca ayrı ve özel pencereden bakılmalı ; Ar-Ge de, ihracatta, üretimde ayrıcalıklar, daha cazip teşvikler hatta iddialı hibeler beklentimiz varken hammadde girdim döviz ile ve kdv si %18 !

W-Zam beklentiniz var mı?

Ö.S.-Doğal olarak, fiyatlandırma tebliğine göre hakkımız %30’a yaklaşmış durumda, biz fedakarlığa hazırız %30 olmasa da en az %15 i hemen almamız yatırımların devamı için gerekli.

W-İtalyanlar bu durumları nasıl karşılıyor?

Ö.S.-2007’den bugüne yaşanan tüm gelişmeleri yalın ve doğru olarak aktardığımız için ve de benzeri süreci daha önce İtalya’da yaşadıkları için olumsuz tepkileri yok. İtirazları ise sadece sürecin hızlı olması ve görüşlerinin devlet tarafından değerlendirmeye hakkıyla alınmadığınadır.

Global Bütçe uygulaması onlara ait

Pay-Back yani hangi firma kotayı aşıyor ise kısıntıyı ondan yapma uygulaması zaten İtalya’da var.

Önemlisi: reçeteli ilaçlarda İtalya ve Fransa’da Free Goods olayı yok, çünkü bu ilaçları zaten devlet alıyor, bunu nasıl yaparsın demekte! OTC de ise doğal olarak rekabet gereği serbest.

İTS ve medulla sistemlerimiz ve başarılı dağıtım ağ sistemimiz, ilaca kolay erişebilen eczane-halk sistemi ile bence Avrupa nın önündeyiz. 

Biz ilaç sektörünün ihtiyacı sadece istişare değil daha fazla empati ve destek.

W-Paylaşımınız için teşekkürler.


Yorum Ekle
 
Arkadaşına Gönder
 
Yazdır
 

 

 

 
     

"Winally dan izinsiz kopyalama-içerik alımı yapılamaz yasal hakları saklıdır.
Site İlaç ve Sağlık Sektörü çalışanlarına yöneliktir olası doğabilecek problemlerden Winally sorumlu değildir"